Barion Pixel

Szerpentin

Ásvány Változat és kereskedelmi nevek Képlet Kristályrendszer
szerpentin csoport (antigorit, krizotil, lizardit)
szerafinit, kínai jáde, kígyókő
(Mg,Fe)3Si2O5(OH)4
monoklin

Amit a szerpentinről tudni érdemes…

A szerpentin ultrabázisos környezetben képződik, vagyis egykori óceánaljzat maradványok felszínre kerülésével érhető el. Az óceánaljzat kontinentális környezetbe került darabjait ofiolitoknak hívjuk. Ezek a szerpentinitből (90%.ban szerpentin tartalmú ultrabázisos kisfokú metamorf kőzet) álló kőzettesetek néhány km-től, akár több 100 km-es méretben is előfordulnak.

Nemes, szálas változata a szerafinit, amit csillogó világos szálairól lehet megismerni.

Szerpentinit vs. Nefrit jáde

A szerpentinit gyakori szimultánsa a nefrit jádenak. kinézetre, szinte teljesen ugyan olyanok is tudnak lenni. Keménység teszt segítségével lehet őket főleg elkülöníteni. A szerpentinit puhább, a nefrit viszont keményebb. Acél tűvel érdemes karcpróbát végezni. A szerpentinitet könnyen meg lehet karcolni, a nefriten, nem, vagy nehezen. A szerpentinitben gyakran találhatunk fekete zárványokat. ezek magnetitből vannak, tehát mágnesesek. A nefritben ezzel ellentétben kromit van, ami nem mágneses. ha mágneses a kőzetünk, szinte biztos, hogy magnetites szerpentinittel (antigorittal) van dolgunk.

Forrás: Az Ásványos

Szerafinit

A szerpentin spirituális tulajdonságai

A szerpentin földelő kő, elősegíti a meditációt és s spirituális világ felfedezését.

Hatására úgy érezzük, hogy még inkább mi irányítjuk az életünket.

Helyreállítja a felborult szellemi és érzelmi egyensúlyt, valamint lehetővé teszi, hogy gyógyító energiát tudatosan irányítsuk a problémás területetekhez.

Rendkívül hatásosan tisztítja, méregteleníti a testet és a vért.

Segíti a kalcium és a magnézium felszívódását, valamint megkönnyíti a vércukorszintjének a beállítását akár alacsonyabb, akár magasabb.

 

Forrás: Kristálybiblia – Judy Hall

Antigorit (szerpentin csoport) magnetit zárványokkal - Pakisztán