Apatit

Ásványnév Változat és kereskedelmi nevek Képlet Kristályrendszer
apatit csoport (fluorapatit, klórapatit, hidroxilapatit)
Ca5(PO4)3(F,Cl,OH)
hexagonális

Amit az apatitról tudni érdemes

Az apatit egy ásványcsoport. 3 tagját különböztetjük meg a képletükben lévő fluor, hidroxil vagy klór ion alapján. nevét a görög „apatáō” szóból kapta, ami azt jelenti megtévesztő, ugyanis nagyon hasonló például a berillhez (akvamarin) vagy a turmalinhoz. Képződése mindhárom környezetben lehetséges: magmás metamorf és üledékes is lehet. A leggyakoribb a magmás képződés.

Az apatit az átlátszó mellett leggyakrabban kék színű, de előfordul zöldben, sárgában és rózsaszínben is. Nagy mennyiségű foszfort tartalmaz. Fontos érce a foszfornak.

Saját csontjaink is az apatit különleges karbonát tartalmú változatából épülnek fel részben. Fogaink zománc része hidroxil apatitból áll kezdetben. A hidroxil apatit kevésbé ellenálló a savakkal szemben, mint a fluorapatit. Ha kismennyiségű fluort biztosítunk a fogaknak, az apatit a fogban elkezd átalakulni fluorapatittá, ami jóval ellenállóbb lesz. Ezért tesznek fluor a fogkrémekbe. A fluort fogyasztani nem szabad, nagy mennyiségben káros, fluorózishoz vezet. Ha valaki ezt az adagot csökkentené vagy kerülné, alternatívaként a gyermek fogkémek általában nem tartalmaznak fluort.

Az apatit hatása

Az Apatit gyógyítja a csontokat, és támogatja új sejtek képződését. Kedvező hatást fejt ki a mirigyekre, a meridiánokra és a szervekre, megszünteti a magas vérnyomást. Egyensúlyba hozza a fizikai, az érzelmi, a szellemei és a spirituális testet, valamint a csakrákat, csillapítja a hiperaktivitást. Mérsékli az ingerlékenységet, ellensúlyozza az érzelmi kimerültséget. A gyökércsakrában az energiaáramlás szabaddá tételével elűzi a csalódottságot.

Forrás: Kristálybiblia

Apatit

700 Ft

Apatit (2,8 x 2,8 cm)

2500 Ft

Apatit karkötő

1800 Ft2200 Ft

Apatit marokkő 1,5-2 cm

450 Ft

Zöldből a kékbe ásványkarkötő

3500 Ft3900 Ft

Apatit karkötő

4700 Ft5100 Ft

Apatit karkötő

5000 Ft5400 Ft