Barion Pixel

Borostyán

Ásványnév Változat és kereskedelmi nevek Kristályrendszer
borostyán ("tiszteletbeli" ásvány) nem ásvány, de az ásványok közé soroljuk
borostyánkő, fosszilis gyanta, (kopál=fiatal borostyán)
amorf

Amit a borostyánról tudni érdemes…

A borostyán legalább 50 millió éves fosszilis gyanta. Az egykor élt fenyő félék gyantája lassan – évmilliók alatt elveszti illótartalmát, így megkövül. Az élővilág rekonstruálásában fontos szerepet játszi, mert gyakran tartalmaz fosszíliákat. Ragadós csapdaként funkcionálval bogarakat, rovarokat, pókokat rendszeresen ejtett foglyul. Emellett a legíresebb borostyánban megőrződött fosszíliák közé tartozik madár, gyík és dinotoll is.

A borostyán kedvelt ékszer, ritkán teljesen tiszta, általában zárványos. legtöbbször növényi maradványokat és buborékokat láthatunk benne. Előszeretettel hamisítják, óvatosnak kell lenni a vásárlásakor és figyelni a műgyanta utánzatokra.

Borostyán vagy nem?

Sokszor találkozunk borostyán vagy legalább is annak gondolt gyöngyökkel és ékszerekkel. Íme, néhány tipp, borostyán ékszereink eredetiségének tesztelésére:

1. Vizuális jelek

Az eredeti borostyán általában nem tökéletes. Gyakran repedések tarkítják, kisebb buborékok vagy zárványok vannak benne. (A zárványokkal óvatosan, hamisítani is szokták őket, de a kisebb szabálytalan repedések, száradási nyomok a felszínen természetes borostyánt jeleznek.)

2. A sűrűség teszt

Ez a teszt a nem ékszerbe foglalt borostyánok tesztelésére használható.
Egy pohárba tegyünk vizet, majd tegyünk hozzá 5 kanál sót. Az eredeti borostyán könnyedén lebeg a víz tetején, míg a hamisítványok nagy része lesüllyed a pohár aljára.

3. A dörzsöléses teszt

A borostyán helyett gyakran kopállal találkozhatunk, amely ugyan gyanta, de a borostyánnal (50 millió évnél idősebb fosszilis gyanta) ellentétben fiatal, jó esetben pár millió éves maximum, de lehet recens fa gyantája is.
A tesztelni kívánt követ 1 percig dörzsöljük egy textildarabbal, majd nézzük meg, hogy képes-e például egy hajszálat vagy apró papírdarabot magához vonzani. Ha igen akkor igazi borostyánnal és nem kopállal van dolgunk, ugyanis a kopál inkább ragadóssá válik, és nem töltődik fel elektrosztatikusan dörzsölés hatására.

4. A forró tű teszt

Hevítsünk fel egy tűt, majd óvatosan nyomjuk a kő felszínének. A legtöbb hamisítvány azonnal, gyorsan kezd el olvadni, miközben műanyag szagot bocsát ki. Az igazi borostyán felszínén megjelenhetnek kisebb repedések, lassan olvad és a szag inkább öreg fára emlékeztet. Ha kopállal van dolgunk, akkor friss gyanta szagot lehet érezni.

5. UV teszt

Az eredeti borostyánok általában jellegzetes tejszerű kékesfehéren világítanak 365 nm-es UV fényben. (Ilyen UV lámpákat például pénzvizsgálókban találhatunk.) A műanyag utánzatok más színben, vagy nem világítanak UV fény hatására.

Forrás: Az Ásványos

A borostyán spirituális hatása

A borostyán elősegíti az emésztést, minden gyomorgörcsre, hasfájásra, gyomortájéki gyulladásra ajánlott. Erősítőleg hat a hólyagra, a májra, a vesére, az epére, harmonizálja együttműködésüket, fokozza az anyagcserét. Csillapítja a fülfájásokat, erősíti a belső fület, régen a süketséget orvosolták vele. Csillapító hatását kifejti az orrvérzésnél, a láznál, a szem- és fejfájásnál, migrénnél. A bőrbetegségre szintén alkalmas: ekcéma, bőrgombásodás, pattanás, szemölcs, pikkelysömör, gyorsítja a seb gyógyulását, ilyenkor a beteg testrészre kell kötni. Indiában úgy tartják, a borostyán nem közvetít fertőző betegségeket, így a vírusos megbetegedések ellen, mint influenza, malária is jó. Ugyancsak enyhíti az allergiát, mint a virágporra való érzékenységet vagy a szénanáthát. Lazítólag hat a nyak és a hát merevségénél, erősíti a csigolyákat, csökkenti  a különböző csont-, izom- és ízületbetegségeket, reumára, köszvényre, ízületi gyulladásra, ínhüvelygyulladásra használják. Helyrehozza az idegrendszert. Az egész szervezet tisztítója, kimossa belőlünk a negatív energiákat. A gyermekek köve is, mert segít a lázban és a fogzó kisbabák legnagyobb segítője.

Forrás: Judy Hall – Kristálybiblia

Balti borostyán
365 nm-es UV fényben

Borostyán (3 cm)

1500 Ft

Borostyán (2,5 cm)

1500 Ft

Borostyán 2,8 cm

1500 Ft

Borostyán medál (4,5 cm)

2500 Ft

Borostyán medál (5 cm)

1800 Ft