Citrin

Ásványnév Változat és kereskedelmi nevek Képlet Kristályrendszer
kvarc
citrin (sárga makrokristályos kvarcváltozat)
SiO2
trigonális

Amit a citrinről tudni érdemes…

A citrin a kvarc ásvány citromsárga változata. Színét a vas (3+) ionoknak köszönheti, melyek nyomelemnyi mennyiségben vannak jelen a kvarcban (ez okozza a sárga színt). A természetes citrin egyre ritkább. A legtöbb kereskedelemben elérhető citrint ametisztből készítik mesterségesen hevítéssel. Az ametisztet hevítve a vas oxidációs száma 4+ról 3+ra vált amitől az ásvány színe sárga lesz. A színátmenet 450-500 C foknál következik be. 

Figyelem a piacon lévő citrinek 95%-a hevített (főleg csiszolt formában), csak nem tüntetik fel! Az oldalunkon mindenhol jelezzük hogy az adott citrin hevített vagy eredeti.

Forrás: Az Ásványos

Az első hevített citrinek

Ez a történet szájról szájra terjedt a Brazil bányászok és gazdák között, generációról generációra.

A citrin története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk.

Ahhoz, hogy megértsük és értékeljük ezt a gyönyörű követ, vissza kell lépnünk az időben, egészen addig, amíg a drágakő ipar és bányászat itt, Európában is virágzott…

Az 1900-as évek elején az achát volt az egyik legértékesebb faragható, megmunkálható ásvány. A mikrokristályos kvarc (achát) rendkívül kemény és ellenálló, valamint nagyon jól faragható, csiszolható, mert az apró kristályok kevésbé válnak el a kristályhatárokon mint a nagyobbak. A dekoratív szalagos mintázata miatt a belőle készült tárgyak igen népszerűek voltak a gazdag családok körében szerte a világon. Németország szinte teljesen kimerítette achát lelőhelyeit. A Brazíliába induló kereskedő hajósok fedezték fel a Brazil achát lelőhelyeket a mélyszegénységben élő helyi gazdák szántóföldjein. A kereskedők megegyeztek a gazdákkal, hogy a kibányászott kövekért jó pénzt fizetnek. Így indult el az achátbányászat Brazíliában. A gazdák kézi erővel termelték ki a szántóföldekről, majd az alapkőzetből az achátokat. Ezeket a kereskedők hajón visszaszállították Németországba, ahol feldolgozták, megcsiszolták őket.

Felismerve a lehetőséget, a környékbeli gazdák egyre több időt töltöttek a földeken, így elkezdtek berendezkedni, kisebb épületeket építeni a földek körül. Kinti kemencéket is építettek, hogy esténként ott főzhessenek és társaloghassanak.

A kültéri kemencék Brazíliában igazi műalkotások. A helyiek gyönyörű köveket raktak a sütő belső és külső falaira, hogy még szebbé varázsolják kis kemencéjüket. Kedvenc választásuk egy lila kő volt, amely bőségesen megtalálható volt a környéken.

Ahogy teltek a hónapok, néhány gazda észrevette, hogy az ametiszt amit beépített a sütője falába időnként „magába szívja a napot” úgy, hogy élénksárgává válik! Végül felfedezték, hogy a sütő hője megváltoztatja bizonyos ametisztdarabok színét. Ez a sárga kő már citrin volt.

A citrint a gazdák a szerencse jelének tekintették, és nagy becsben tartották. Nem minden ametiszt változtatta meg a színét, ez magától a kőtől függ, és úgy gondolták, hogy áldást hoz a kő azokra, akiknek az ametisztje átalakult citrinné.

Napjainkban a citrin világpiacának 95%-át hőkezelik ezzel a nemzedékekkel korábbi felfedezésen alapuló módszerrel, a hevítéssel. A citrin feldolgozó mesterek éveket töltenek a gyárban, hogy megtanulják a feldolgozás minden csínját-bínját, mielőtt ők maguk elkezdenek saját citrint készíteni.  3-5 mm-es kristályokat távolítanak el a potenciálisan alkalmaskristálycsoportokról, és tesztelik a színváltozást és a minőséget. 2-5 napig tart, mielőtt kiválasztanak egy kristálycsoportot vagy geodát hőkezelésre. Nem hajlandóak kockáztatni az ametisztet, aminek a csiszolásába már annyi munkaórát fektettek. Biztosnak kell lenniük a választásukban.

Ezek a brazil munkások és bányászok nem veszik félvállról, hogy a „Nap melegét átadják” egy darab ametisztnek. Ez egy hagyomány a brazilok között, amely a nemzedékeken át folytatódik a mai napig.

A citrin gyógyhatása

A természetes és hevített citrinről: A Citrin gazdagságot hozó kristályok közé tartozik. Ez a dinamikus kő vonzza a gazdagságot és a gyarapodást, sikert és mindent, ami jó. Boldog, nagylelkű kő. Arra ösztökél, hogy megosszuk másokkal azt amink van, s mindeközben segít abban, hogy megtartsuk a vagyonunkat. Megvan ahhoz az ereje, hogy örömben részesítse mindazokat, akik fogékonyak erre az érzésre. A Citrin körül bánatnak és negatívvitásnak nincs helye. Hatásosan simítja el az egy közösségen vagy a családon belüli nézeteltéréseket. Kiváló az energiával való feltöltéshez. Fokozottan jótékony hatású krónikus fáradtság szindróma esetén, és visszafordítja az elváltozással járó betegségeket. A citrin serkenti az emésztést, a lép és a hasnyálmirigyet. Megszünteti a vesék és az epe fertőzéseit, gyógyítja a szemproblémákat, serkenti a vér áramlását, méregteleníti a vért, aktiválja a csecsemő– és egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet. Melegítő hatása van és erősíti az idegeket. 

Forrás: Judy Hall – Kristálybiblia

Citrin

700 Ft

Csakra/szivárvány karkötő

1000 Ft1400 Ft

Citrin 1,5 cm

300 Ft

Citrin fülbevaló

800 Ft

Életfa ablakfüggő

3000 Ft

Bányász citrinen

1200 Ft

Szivárvány-fluorit karkötő

3500 Ft3900 Ft

Citrin karkötő

5500 Ft5900 Ft