Barion Pixel
az ásványos LOGO fekete

Ásvány és ősmaradvány gyűjtés geosétával Dorogon

2021. 10. 09-én vezetett ásványgyűjtést és geosétát tartunk a dorogi Baumit Kis-kőszikla működő kőbányában. Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Geológus szakvezetéssel megyünk végig  Magyarország földtörténetének azon szakaszán melyben végtelen tengerek borították hazánkat. Ezek az idők nem teltek el nyom nélkül az egykori tengeri élővilág a fosszíliák segítségével megismerhető. A túra során sokféle ősmaradványt gyűjthetük, köztük kagylók csigák és korallok és a híres “Szent László pénze” névre keresztelt Nummulitesek is gyűjthetőek a bányalátogatás során. Az ősmaradványok mellett nem lesz hiány ásványokból sem. Nagyobb tömbös és apróbb kristályos kalcitok is gyűjthetőek. Előfordul továbbá gipsz és barit és borsókő (kalcit) is a bányában. Megtudhatjuk azt is, hogyan lesz a Megalodus-os (kagylós) mészkőből csemperagasztó és még sok más. Láthatjuk majd a kőbányászat különböző lépéseit, eszközeit.

Részvételi díj: 2000 Ft/fő (fizetés a helyszínen)
A részvételi szándékot kérjük a jelentkezési lap kitöltésével vagy telefonon jelezni. 

Találkozó : 2021. 10. 09. 9:00

program vége, bánya elhagyása: 12:30

A programváltozás jogát fenntartjuk!

OMV Benzinkút a 10-es út mellett, Budapest irányából érkezve Dorog előtt.

Dorog külkerület 0279/80279/8 hrsz, 2510

GPS:
47.710762, 18.742367

Információ, jelentkezés:

Hegyesi Eszter
+36306763888

Ajánlott öltözet:

Megfelelően ellenálló és kényelmes zárt cipő (bakancs vagy túracipő). Réteges öltözködés, eső ellen esőkabát, vagy esernyő (ez  utóbbi kevésbé praktikus). 

Védőfelszerelés:

láthatósági mellény, munkavédelmi sisak

Működő bányaterületről van szó! Fokozott óvatosság és a szabályok (ismertetés a helyszínen) betartása szükséges! Mindenki saját felelőségre vesz részt a programon. Helyszínen felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése kötelező (a bánya kéri).

Gyűjtőfelszerelés:

Kalapács (aminek nem jár le a feje, vagyis stabil, ha van pl. kőműves kalapács otthon az szuper, de bármilyen jó lesz)! 

Zacskó, újságpapír  a gyűjtött kőzeteknek, ősmaradványoknak, esetleg íróeszköz és papír fecni a minták feliratozásához, amit bele tudunk tenni a zacskóba.