Barion Pixel

Füstkvarc

Ásványnév Változat és kereskedelmi nevek Képlet Kristályrendszer
kvarc
füstkvarc (=fekete/szürke/barna víztiszta makrokristályos kvarcváltozat)
SiO2
trigonális

Amit a füstkvarcról tudni érdemes

A füstkvarc a kvarc szürke áttetsző makro(=nagy)kristályos változata. Színét a természetes radioaktív sugárzásnak köszönheti, ami torzítja a kristályrácsát, ezért látszik szürkének vagy feketének. A füstkvarc például gránitos összetételű mélységi vulkáni kőzetekhez (gránit batolitokhoz) kapcsolódik, azon belül is legszebb kristályait pegmatitokban (=olyan zsebek a kőzetben ahol az ásványok a normál kőzetalkotó méretük sokszorosára nőnek) találjuk.  Leghíresbb lelőhelyei közé tartznak az Alpok országai, USA Colorado, Oroszország és Brazília is. Ezeken kívül hidrotermás úton is keletkezhet füstkvarc, ilyen lelőhely például a magyarországi Telkibányai előfordulás is.

A radioaktív sugárzás, elengedhetetlen a füstös színhez, de nem csak a természetben játszódhat le a besugárzás folyamata. Ha hegyikristályt mesterségesen röntgen sugárzásnak teszünk ki, akkor a kristályrácsban ugyan úgy hibák képződnek és szürke/fekete színt idéznek elő, akár csak a természetben. A kereskedelemben kapható füstkvarcok nagy részét ezzel a módszerrel állítják elő hegyikristályból. Főleg a Brazil és Kínai példányok esnek áldozatul ennek kezelési formának. A besugárzottságon nagyon nehéz megállapítani. A kristályok lelőhelyenként ismert habitusa segíthet. Például egy olyan füstkvarc, ami a Brazil hegyikristályok növekedési jellegzetességeit mutatja, valószínűleg besugárzott. 

Forrás: Az Ásványos

Eredeti kezeletlen csiszolt füstkvarc, Csehország

A Füstkvarc hatása

A Füstkvarc a leghatékonyabb földelő és lehorgonyzó kövek közé tartozik. Ez a védelmet nyújtó kő nagyszerű ellenszere a stressznek. Segít a nehéz időszakokat nagy lelki nyugalommal tolerálni, megerősíti az elhatározásokat. Földeli a spirituális energiát, gyengéden megsemmisíti a negatív rezgéseket, blokkolja a geopatikus stresszt, elnyeli az elektromágneses szmogot, valamint minden szinten elősegíti a méregtelenítést és bármilyen káros hatás kiküszöbölését. Pozitív rezgéssel tölti meg a teret. Főleg a has, csípő és a láb betegségeinél nagy segítség. Fejfájás csillapító. Jótékony hatású az ivarszervekre, idegszövetre, izomszövetre, szívre. Erős görcsoldó. Szabályozza a test folyadék áramlását, serkenti a hormontermelést és erősíti a koncentrációt. Elősegíti az ásványi anyagok felszívódását. Csillapítja a félelmet és érzelmi megnyugvást biztosít.

Forrás: Kristálybiblia

Besugárzott füstkvarc, Madagaszkár
Kezeletlen füstkvarc, hialtittal és albittal, Kína