Barion Pixel

Obszidián

Név Változat és kereskedelmi nevek Összetéte Szerkezet
obszidián (természetes kőzetüveg)
hópehelyobszidián (=obszidián cristobalittal), mahagóni obszidián=(magas vastartalmú obszidián), apacskönny
SiO2, Fe2O3, H2O, Al, C, Ca, K, Na, Fe
amorf (=természetes üveg)

Amit az obszidiánról tudni érdemes…

Az obszidián nem ásvány, hanem kőzet.  Természetes kőzetüvegnek nevezzük mivel vulkánkitöréskor a felszínre érő olvadék nagyon gyors lehűlése miatt nincs idő a kristályok növekedésére. Összetétele változó, de általában szilícium gazdag vulkánkitörések velejárója. Viszonylag gyakori, fekete vagy barna foltos lehet (mahagóni obszidián). A fekete színűek gyakran áttetszőek lehetnek.

A szivárvány obszidián annak köszönheti színeit, hogy az üveges alapanyagban típusonként különböző, a fény hullámhosszával egy nagyságrendbe eső (400-800 nm) mikroszkopikus ásvány vagy második generációs kőzetüveg zárványok találhatóak. A hosszúkás zárványok megnyúlása megegyezik az egykori lávafolyás irányával.

Találkozunk még arany és ezüst obszidiánnal is, ami szintén szárványok okozta fény interferenciának köszönheti csillogását. 

Az obszidián gyakorinak számít, de különleges változatai (arany, ezüst, főleg a szivárvány obszidián) csupán egy-egy lelőhelyen fordulnak elő a világon. 

A hópehely obszidiánban azért vannak hópehely szerű képződmények, mert elkezdődött a kristályosodás és a kvarc egy rokonásványa (polimorfja) a cristobalit kezdett el kistályosodni kis csomókban. Ezeket látjuk hópelyheknek!

Forrás: Az Ásványos

Az obszidián gyógyhatása

Az Obszidián segít a tisztánlátásban, elűzi a rossz gondolatokat. Az indiánok előszeretettel használták védelmező talizmánként, a sebek gyógyítójának, a fájdalom csökkentőjének nevezték. Erősíti a szervezet immunrendszerét, így ellenállóvá tesz. Segít fertőzések, vírusok, baktériumok, gyulladásos betegségek, a szervezet különböző helyein felbukkanó gombásodás, kanyaró, himlő, herpesz, influenza esetében. Serkenti az emésztést, a bélrendszer működését, hasznos a gyomorfekélynél. Erősíti a hajat, a körmöt, a bőrt, a csontozatot, az izomrendszert, a gerincet, és a gerincvelőt. Javítja a vérkeringést, oxigén-dússá teszi a vért, a szervezet minden pontját ellátja vérrel, így ajánlott az örökké fázósoknak, és alkalmazható vérszegénységnél. Sejtmegújító hatásának köszönhetően véd az érelmeszesedéssel szemben, szívinfarktus-megelőző, szünteti az alvászavarokat. A láb csakráján át hat a visszérre.

Forrás: Judy Hall – Kristálybiblia

Obszidián 1,5 cm

400 Ft

Obszidián karkötő dísszel

800 Ft1200 Ft

Ónix, hópehely obszidián, lávakő karkötő

2500 Ft2900 Ft

Hópehely obszidián karkötő

2500 Ft2900 Ft

Hópehelyobszidián karkötő

2300 Ft2800 Ft

Életfa ablakfüggő

1500 Ft

Pszeudotektit obszidián 3,5 cm

2300 Ft

Sötétből a világosba ásványkarkötő

2600 Ft

Minden ami fekete ásványkarkötő

2600 Ft

Fekete-fehér ásványkarkötő

2300 Ft2700 Ft

Életfa ablakfüggő

1500 Ft