Barion Pixel

Türkiz

Ásványnév Képlet Kristályrendszer
türkiz
CuAl6(PO4)4(OH)8 · 4H2O
triklin

Hogyan ismerd fel a valódi türkizt?

  1. Nézd meg az ár-minőség arányt –  A valódi türkiz lehet nagyon szép, kék és hibátlan, ebben az esetben több 1000 $ is lehet az ára. Lehet zöldeskék és nem teljes terjedelmében türkiz, hanem mondjuk az alapkőzetében lesz benne (pl.: Tibeti türkiz) ami már sokkal olcsóbb, 10 000 Ft-os nagységrend. Ha viszont tökéletes színt látsz és kevés alapkőzetet, zárványt, nagyon kevés pénzért, az nem lesz valódi türkiz, hanem egy másik festett ásvány, vagy műtermék. Ilyen festett alternatíva a howlit és magnezit. mivel porózusak, ezért kiválóak a festéshez és a türkizzel ellentétben nagyon gyakoriak és olcsók.
  2. Tapintás és súly (sűrűség)- Előszeretettel használnak műgyantát és porcelánt a türkiz helyettesítésére. Az olcsó ár mellett a műanyagos tapintás is elárulhatja a műterméket. Kézbe véve a műanyagok sokszor könnyebbek a valódi türkiznél, mert kisebb a sűrűségük.
  3. Mintázat – Ha a türkiz mintázata túl szabályos, felmerül a műtermék, vagy a nyomtatott mintás porcelán.
  4. Erezet – Ha az erezet sötétebb és tömény kékes, akkor bizony festék borítja. A magnezit gumókat festik így és adják el türkiz gumóként és gyöngyként.
  5. Az erezet talákozási pontjai – Ha az erezetben sok az egyenes vonal és úgy tűnik, hogy inkább szögletes darabkákból áll a türkizünk, közte kitöltve egy másik színű anyaggal, akkor rekonstruált türkizzel van dolgunk. Az igazi türkiz darabokat és türkiz port műgyantával keverik és készítik ezt az ékszer alapanyagot.